Recensie The Manifesto on How to be Interesting |Holly Bourne

the manifesto
bron: bol.com

Titel: The Manifesto On How To Be Interesting
Schrijver: Holly Bourne
ISBN: 978140956218
Aantal pagina’s: 448
Uitgever: Usborne Publishing Ltd.|2014
Bekijk op bol.com

Ik begon dit boek te lezen als gewoon een leuk boek voor de vakantie, maar dit boek bleek veel meer te zijn dan dat……

“Bree is by no means popular. Most of the time, she hates her life, her school, her never-there parents. So she writes.

But when Bree is told she needs to stop shutting the world out and start living a life worth writing about, The Manifesto on How to be Interesting is born. A manifesto that will change everything…..

….But the question is, at what cost?”

Bree is een personage waar veel lezers zich mee kunnen identificeren, ze houd van lezen en schrijven en is niet populair. De eerste zin is gelijk een samenvatting van wie Bree in het begin van het boek was:

“Bree supposed it was quite an achievement really – to be a failed novelist aged only seventeen.”

IMG_20170817_180354Ik moest eigenlijk best lachen toen ik deze zin las, omdat het zo recht door zee is. Ik was gelijk geïnteresseerd in het verhaal en ik heb het boek (voor mijn doen) echt snel uit gelezen! Het is zeker een boek dat lekker weg leest door de korte hoofdstukken en de gemakkelijke schrijfstijl. Het boek is nog niet vertaald naar het Nederlands, maar ik denk dat het boek voor lezers met een gemiddelde kennis van Engels goed te lezen is.

Persoonlijk zou ik het begin van het boek omschrijven als een mengeling van The Perks of Being a Wallflower, Fangirl en Mean Girls. Bree is namelijk een behoorlijk buitenbeentje met haar zwarte haar en roze-zwart gestreepte leggings. Ze heeft een muur vol met afwijzingen van uitgevers, maar dit weerhoud haar er echter niet van om door te gaan met haar boek zonder goede inhoud. Totdat haar Engels docent haar op de feiten wijst en haar de tip geeft om een leven te gaan leiden dat het waard is om over te schrijven.

Die avond maakte Bree een plan om “interessant” te worden.  Hiervoor moest ze infiltreren in de groep populaire mensen van haar school.

Ik vond het eerlijk gezegd wel een beetje onrealistisch dat Bree na een fysieke metamorfose gelijk door de hele school gezien werd, mijn gevoel zegt dat dat in real life nooit zo zou gebeuren. Wel vond ik de metamorfose van Bree als persoon echt heel goed omschreven. Je wordt er als lezer echt in mee genomen en leest hoe haar onverschillige mening door de gebeurtenissen langzaam verandert.

In het begin dacht ik dat het gewoon een leuk en simpel boek zou zijn, maar het boek werd steeds interessanter. Bree komt erachter dat veel mensen om haar heen niet zo zijn als ze had verwacht en je ziet de stereotiep karakters van het begin van het boek veranderen in echte personages. Ook kwamen er later in het boek interessante onderwerpen aan bod als verhoudingen tussen leraren en leerlingen (waar ik nog nooit over had gelezen in een  YA-boek) en self-harm.

The Manifesto on How to be Interesting is zeker een boek dat indruk maakt en nog lang nadat je het heb gelezen bij je blijft. Ik kon tegen het eind nog maar net mijn tranen bedwingen. Het heeft een ijzersterke conclusie waar een hele boel levenslessen uit gehaald kunnen worden. Echt een aanrader voor de Young Adult lezer!

1 hart1 hart1 hart1 hart1 hart

-X- Esther

IMG_20170817_175317463.jpg

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Recensie The Manifesto on How to be Interesting |Holly Bourne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s