De bevrijding van het geen boeken kunnen kopen

Zoals jullie misschien al weten woon ik nu al enkele maanden in Amerika! Op het moment dat ik dit schrijf zijn het er welgeteld 7! Enige weken geleden heb ik besloten om mijn jaar in Amerika te verlengen met 9(!!!) maanden. Deze 9 maanden blijf ik niet in Boston nee ik ga in San Francisco wonen! Dit betekend dat ik pas in Mei/Juni 2018 weer naar Nederland kom. Nou denk je natuurlijk bij Amerika aan de mooie grote boekhandels en de prachtige edities van de boeken die hier ook nog eens een stuk goedkoper zijn. En dat is allemaal waar maar het probleem waar ik hier tegenaan liep was het punt: hoe neem ik ze mee terug naar huis?

screenshot_2016-12-31-17-40-26398-2
Deel van mijn grotedeels ongelezen boekenkast thuis. Foto @justonemorepageofreading mirthe

Toen ik hier net 2 weken was zag ik een fantastische aanbieding van Barnes and Nobles (je weet wel die mega boekhandel keten hier met boekwinkels van meerdere verdiepingen en YA afdelingen waar je van gaat kwijlen) online: alle YA hardcover 10 dollar. Ik had als afscheidscadeau van wat mensen geld gekregen om boeken te kopen in Amerika (ik kon namelijk geen boeken mee nemen aangezien ik helaas ook kleding nodig had). Resultaat 8 boeken gekocht. Oeps.
Nu komen mijn ouders deze maand langs (yeaah super leuk) en zit ik met een dilemma. Nemen zij alle boeken die ik heb gekocht mee terug? Ik heb ze namelijk nog niet allemaal uit. Again: oeps. Ter verduidelijking, ik heb deze 7 maanden echt wel meer dan 8 boeken gelezen, maar ze hebben hier een fantastische bibliotheek die gratis is en alle nieuwste boeken heeft! echt fantastisch!! Resultaat: ik heb een hele hoop boeken van de bieb gelezen en niet de boeken die in mijn kast staan. Oeps.
Nu ben ik heel hard bezig met de boeken uit mijn kast te lezen! Ik heb er al 2 uit en 1 bijna! Dus ik kom er wel (hoop ik). Ik weet al zeker dat ik 3 kan meegeven en aangezien het nog een week duurt voor mijn moeder komt, die dan 2 weken later weer weg gaat (inclusief een week waarin we naar Cuba gaan) ben ik vrij zeker dat er nog wel een boek (misschien zelfs 2) bij komt/komen. Zeker aangezien mijn vader pas 2 weken na mijn moeder weg gaat weer naar huis vliegt denk ik dat ik wel een end kom haha.

Maar ja terug naar de titel van dit blog: bevrijding van geen boeken kunnen kopen. Om de een of andere reden schaam ik mij een beetje voor wat ik ga schrijven en vond ik het ook vrij lastig om te schrijven.

Thuis in Nederland liep ik altijd een boekhandel in om te zien welke boeken nieuw binnen waren en werd ik enorm hebberig van het zien van al die mooie kaften maar ook van het zien wat andere mensen kochten. Dit zag ik dan vooral op Facebook(groepen) en Goodreads waar mensen hun nieuwe boeken laten zien en hun meningen geven over wat ze van bepaalde boeken vonden. Ik merkte het zelf niet tot ik hier was, maar ik was verslaafd. Niet aan het lezen, maar aan het kopen van boeken, van sommige boeken die ik heb gekocht vraag ik mij oprecht af of ik ze ooit ga lezen. En van andere kan ik met zekerheid zeggen van: nee die ga ik niet lezen. Maar ze staan nog steeds in mijn boekenkast.

Thuis deed ik niet zo veel. Ik ging naar school, las boeken, keek series, sprak af met vrienden en had een bijbaantje. En het kopen van boeken was één van de dingen die mij blij en gelukkig maakte, dus deed ik dat vaak. Nu ik terug kijk denk ik: wow wat gaf ik veel geld uit aan boeken. Thuis dacht ik er vrij weinig over na maar hier in Amerika ben ik echt een stuk bewuster geworden over geld. Waarom? Ik wil reizen, zoveel mogelijk zien en beleven. En ik weet dat ik dat hier niet kan doen in een boek. Dus voor mij is het het niet waard om boeken te kopen op het moment. Niet dat je denkt dat ik 200 euro per maand uitgaf aan boeken, nee dat helemaal niet. Maar ik kocht wel elke maand 1-3 boeken denk ik zo. Sommige nieuw, andere van de kringloop, tweedehands of via goedkopere sites.

Nu als ik een boekhandel in loop doe ik dat alleen om te kijken. Kijken naar de mooie kaften of om ze even te aaien. Ik voel me dan aan de ene kant helemaal in mijn element, maar aan de andere kant ook als een of andere junkie die zijn drug ziet en vasthoud en het dan weer weglegt. Deze realisatie had ik vorige week in een prachtige Barnes and Nobles terwijl ik de leather bound edition van Moby Dick vast hield. En ook weer weglegde. Ik heb ondertussen al 6 maanden geen boeken gekocht en ja daar ben ik echt trots op. Ik heb zonder kosten aan mijn TBR stapel gewerkt. Ik heb alsnog veel boeken gelezen. Ik heb alsnog veel geblogd over boeken. En dat zonder het kopen van boeken, heerlijk. Natuurlijk vind ik het jammer dat ik al die mooie speciale Amerikaanse edities niet kan kopen, maar maakt dat dat ik minder van boeken geniet? Nee.

Ik vind het moeilijk om te zeggen, maar ik denk dat het wel waar was:

Ik was verslaafd aan boeken kopen.

Van de week keek ik naar de 8 boeken die ik hier in de kast heb staan en stiekem schaamde ik mij er een beetje voor. Wat moet ik eigenlijk met die 8 boeken? Ik zie ze nu als een soort obstakel die ik moet overbruggen. Een ‘moeten’ in plaats van een ‘willen’ en dat haalt voor mij de plezier van het lezen weg. Ik lees nu The Last Star. Niet omdat ik dit boek nu wil lezen, nee om de serie af te hebben. En voor mijn gevoel geniet ik nu minder van dit verhaal. Dat is iets wat ik erg jammer vind. De boeken die ik las uit de bieb hier las ik met een licht hart. Als ik ze niks vond kon ik ze gewoon terug brengen (zoals Duizendhoog) en als ik ze fantastisch vond kon ik ze lekker uit lezen (zoals A study in Charlotte) maar ik had voor mijn gevoel geen verplichting aan het boek of aan mijzelf. En ik denk dat dat een grote mindset verandering was voor mijzelf.

Ik denk persoonlijk dat er veel mensen zijn die net zoals ik zijn. Je hebt het misschien alleen niet altijd door. Ik kwam er pas hier in Amerika achter. Ik spaar mijn geld nu veel beter op en ben mij ook veel bewuster van wat ik uitgeef. Ik kan dan ook wel zeggen denk ik dat wanneer ik thuis ben ik nog steeds als ik een boekhandel in loop kan zeggen: nee ik hoef niks te kopen en ik heb nog genoeg om te lezen en ik heb het niet nodig om gelukkig te worden.

-X- Mirthe

Advertenties

3 gedachtes over “De bevrijding van het geen boeken kunnen kopen

  1. Ik moet zeggen dat ik het een heel volwassen stukje vind. Eerlijk gezegd verbaas ik me erover dat mensen al die boeken kopen. Je kan ze gewoon van de bieb halen ja. Als ik een boek koop dan is het echt de moeite waard. Maar ik heb ook nog steeds wel last van dat je gauw boeken wil kopen. Het is een verslaving dat is zeker. Probeer wat meer te leven ja. Ook het soort boeken. Verruim je horizon. Zorg dat je niet teveel in wat dan ook vlucht. Veel plezier in San Franscisco.

    Liked by 1 persoon

    1. Dank je wel. En ja dat ga ik zeker proberen. Ik wil dit jaar meerdere nieuwe genres uitproberen om te zien of ik dat wat vind. En ik doe hier zoveel andere dingen dat ik soms geen tijd heb om te lezen haha. En dank je wel! Eerst nog even genieten in Boston en dan op naar avontuur nummer 2!

      Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s