Recensie Matched | Ally Condie

Een hele tijd terug haalde een vriendin mij over om te beginnen aan de Matched serie, zij was er vrij enthousiast over. En dat is ze echt niet over elk boek. Plus er zijn heel veel lovende reacties over op het internet. Alleen maar positieve dingen, dus ik begon vol goede moed aan dit boek. Maar of het was wat ik er van verwachtte?

1001004010296234
Bron: bol.com

Titel: Matched (deel 1 van de Matched trilogie)
Schrijver: Ally Condie
ISBN: 9789047703198
Aantal pagina’s: 288
Uitgeverij: Lemniscaat | 2010

Een meeslepende en verontrustende toekomstroman. Een boek waar iedereen vol van is, nog voordat het verschenen is! Ally Condie lokt de lezer in beeldende taal De Unie in: een beklemmende wereld die verontrustend veel lijkt op de onze, en waaruit niemand zich meer los kan rukken.

Matched wordt nu al vergeleken met de succesvolle Twilight-saga…

Cassia groeit op in een toekomstige maatschappij waarin alles voor haar geregeld wordt. Het lijkt zo mooi als Cassia door de Autoriteiten wordt uitgehuwelijkt aan haar beste vriend. Maar dan gaat er iets mis, grondig mis. Al snel krijgt Cassia in de gaten dat er een aantal vreemde en verontrustende rafelranden zitten aan De Unie. En dat de Autoriteiten niet gediend zijn van kritische onderdanen.

Ten eerste wat een slechte Nederlandse blurb is dit haha. Iemand nu enig idee waar het boek over gaat? Ik niet hoor. Daarom zet ik ook even de Engelse blurb erbij, dan heb je een beter idee:

In the Society, officials decide. Who you love. Where you work. When you die.

Cassia has always trusted their choices. It’s hardly any price to pay for a long life, the perfect job, the ideal mate. So when her best friend appears on the Matching screen, Cassia knows with complete certainty that he is the one…until she sees another face flash for an instant before the screen fades to black. Now Cassia is faced with impossible choices: between Xander and Ky, between the only life she’s known and a path no one else has ever dared follow—between perfection and passion.

Matched is a story for right now and storytelling with the resonance of a classic

Oke nu heb je waarschijnlijk een beetje een idee waar het boek over gaat.

Mijn mening over dit boek is een beetje wijd gespreid. Aan de ene kant vind ik het geweldig, en aan de andere verschrikkelijk. Dus ik ga proberen het zo goed mogelijk uit te leggen…

Allereerst wil ik wat positieve punten benoemen van dit boek.
Ik vond de wereld van het boek heel erg origineel en goed opgebouwd. Er zit veel detail in de wereld, de geschiedenis en de personages. Ik heb echt te veel gelijksoortige boeken gelezen, waarbij de werelden te veel op elkaar leken. En om eerlijk te zijn verveeld dat na een tijdje wel. Dit was voor mij dus een welkome afwisseling!

De manier waarop de Unie in elkaar zit en te werk gaat vond ik erg intrigerend met de tablets die mensen bij zich moeten houden, maar eigenlijk niet zo goed weten wat het doet. De Matching waarbij je de ware vindt. Het werk dat Cassia doet (een soort van sorteer werk maar hoe het nou eigenlijk werkt snap ik na boek 3 eigenlijk nog steeds niet haha)

Wat ik ook erg leuk vond aan het boek is de poëtische schrijfwijze die de schrijfster erg goed beheerst. Ik heb wel eens een boek gelezen waarbij het niet zo super was dus hier was ik erg blij mee 🙂 Leuk plus puntje: het boek zelf draait in zekere zin ook over poëzie waardoor de schrijfwijze echt een perfecte match is!

Er waren echter ook wat dingen die ik wat minder vind.
Het boek was soms heel erg vaag. Echt heel vaag. Alle mensen die voor de overheid werken hebben dezelfde naam voor hun baan. Dan denk ik dus: oh die doen allemaal hetzelfde werk. Maar nee… dokters, politie en alles wat je maar kan bedenken, iedereen heeft dezelfde titel LIKE WHAT??? WIE DENKT NOU DAT DAT EEN GOED IDEE IS????
Wat wel echt heel vervelend is aan het begin van het boek, is dat er amper uitleg is. Het is een beetje van ‘er zijn 3 tabletten, iedereen draagt ze bij zich, ze hebben 3 kleurtjes.’ waardoor de lezer een beetje zit van ‘oke, en nu? fijn dat ze tabletten bij zich moeten dragen? Boeiend dat ze kleurtjes hebben… wat moeten ze ermee.’ ECHT VERTEL EENS WAT MEER!! HET IS NIET ZO MOEILIJK!

Ten slotte vond ik het heel onduidelijk waar het boek nou heen ging. Echt een beetje een gevoel van waar het boek heen zou gaan zou wel fijn zijn. Niet alleen het boek, maar gewoon de serie. Het duurde bijna tot het einde van het boek dat ik pas een wat duidelijkere verhaallijn zag ontwikkelen voor de komende boeken.

Al met al, vond ik het boek wel oke…
Zal ik het aanraden… uhm nee dat denk ik niet. Ik ben eigenlijk ook wel erg blij dat ik de boeken heb kunnen lenen en niet heb gekocht. En dat heb ik niet vaak met boeken om eerlijk te zijn.

1 hart1 hart1 hart

-X- Mirthe

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s