Recensie Ontworteld, Naomi Novik

Heb je wel eens een boek gekozen puur op de cover?

Nee? Probeer het eens!
Ja? Dan weet je vast hoe een boek je kan verrassen!

Dat laatste had ik dus bij het boek Ontworteld. Puur gekozen op de cover. Oke eerlijk blijven Mirthe: ik had er al wat goede dingen over gehoord. Dus helemaal puur op de cover was het ook weer niet.

9200000045983421
Bron: bol.com

Titel: Ontworteld
Schrijver: Naomi Novik
ISBN: 9789024569670
Aantal pagina’s: 512
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff Fantasy| 2015

Ontworteld van Naomi Novik is de betoverende fantasyroman vol avontuur en samenzweringen waarvan de filmrechten al zijn verkocht aan Warner Bros., de studio van de Harry Potter-films en The Lord of the Rings.

Ontworteld is het verhaal over een volk dat vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het gevaarlijke Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot haast net zo verschrikkelijk als in het Woud terechtkomen.
Het volgende keuzemoment nadert en de jonge Agnieszka is bang. Ze weet – iedereen weet – dat de tovenaar haar beste vriendin Kasia zal nemen: de mooie, sierlijke, dappere Kasia, die alles is wat zij niet is. Maar Agnieszka vreest de verkeerde dingen. Want het is niet Kasia die de tovenaar kiest…

Uit de titel en de kaft kon ik iets opmaken in de trant van: bomen die wortels worden uitgetrokken, meisje die ontworteld raakt van een plek (oke ik wist het echt niet zo goed).

Aan het begin moest ik even wennen aan dit boek. Ik wist immers niet wat ik kon verwachten en ging blind het boek in. De namen en de setting waren voor mij eerst erg vreemd. Ik vond het erg Oost Europees in de tijd van de Middeleeuwen aan doen. De hoofdpersoon heet Agnieszka en het boek speelt zich af in Polja. En na enig googlen kwam ik er achter dat de ouders van de schrijfster uit Polen komen en dat de inspiratie voor het boek uit Poolse sprookjes kwam.

Agnieszka is echt een leuke hoofdpersoon. Enorm onhandig, ze zit altijd onder de vlekken en is niet altijd even tactisch (wat hele grappige scenes oplevert). De Draak daar in tegen is netjes, zit NOOIT onder de vlekken en is tsja, tactischer maar ook onaardiger. De combinatie van de twee vond ik eigenlijk heel leuk en de contrasten tussen hen maakte dat ik vaak met een glimlach zat te lezen.

Het boek is heerlijk verfrissend. Ik kan mij niet herinneren dat ik een dergelijk boek heb gelezen. Dat vond ik dus super fijn, want veel boeken in het Young Adult genre lijken qua basis verhaallijn redelijk veel op elkaar.
Oh en YEAAH!! geen liefdes driehoek!!! YEAAH!! bijna geen romantiek (wel een klein beetje maar dat was nou niet waar het boek over ging YEAAH!!)

Wat ik wel een beetje minder vond aan dit boek was dat er in feite meerdere punten in het boek zaten waar ik dacht. Nu is het verhaal klaar. Wat gaan ze nu dan doen?
Aan de ene kant was het boek hierdoor erg verrassend, maar aan de andere kant vond ik het soms ook een beetje vervelend. Dit was dan ook de reden dat ik op sommige punten het boek heel goed kon weg leggen.
Het boek zit vol met grote plot veranderingen. Maar niet echt plot twists. Het kabbelt gestaag door en de veranderingen zijn op zo’n manier gedaan dat je het pas door hebt als je het boek weg legt. Deze manier van schrijven kende ik nog niet maar ik weet eigenlijk nog niet zo goed of ik er wel of niet fan van ben.

Ik vond Ontworteld een moeilijk boek om mijn mening over te geven. Het las snel weg, maar toch ook niet. Het ene moment vloog ik er door. En vervolgens kon ik het weer heel goed weg leggen. Dat is voor mij altijd een wat minder goed teken. Maar dat is wat ik zo raar vond aan het boek. Ik vond het namelijk echt geweldig! Ik vond het zo’n leuk boek! Zo heerlijk anders, nieuw en toch ouderwets! Het is een heerlijk nieuw sprookje speciaal voor de Young Adult lezer!

1 hart1 hart1 hart1 hart

-X- Mirthe

Bekijk op bol.com

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s